Tłusty czwartek

“Gdy w Tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje”

W naszej tradycji Tłusty czwartek to zawsze ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwyczaj Tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie ku czci nadchodzącej wiosny, żegnając zimę.

Wtedy ucztowano głównie z tłustymi mięsiwami i popijanymi suto alkoholem. Ale w tym czasie zajadano również specyficzne pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, a nadziewane słoniną. Tłusty czwartek zwany był także Zapustami lub Mięsopustami, ponieważ w Wielkim Poście mięso znikało z polskich stołów. Wedle tradycji wszystkie powinny się skończyć w Środę Popielcową, czyli tzw. Popielcem, Podkoziołkiem. Tłusty czwartek to dzień, w którym niektórzy jedzą pączki, faworki lub oponki już na śniadanie… Aby tradycji stało się zadość w naszym Domu Seniorzy wspólnymi siłami
w ramach treningu kulinarnego przygotowali dla wszystkich Mieszkańców tradycyjne pączki serowe. Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim nie są tłuste! Podczas zajęć Seniorzy wspominali o smakołykach przygotowywanych
w ich domach. W Tłusty czwartek chyba każdy sięga chociaż po jednego pączka. Smacznego!